Open Atelier Leerdam

Kunst in en rond Leerdam

Zaterdag 9 mei van 10 tot 16 uur

 Van  10.30u tot 14.00u open      

Let op: alleen op zaterdag te bezoeken en op andere tijden dan de overige deelnemers.

Bij Atelier Leerdam – een dagbestedinglocatie van Syndion –  werken cliënten, de kunstenaars, met een verstandelijke en/of psychische beperking.  Op deze plek kunnen zij zich uiten en ontwikkelen door middel van tekenen, schilderen en diverse decoratieve en beeldende technieken.

In onze expositieruimte kunt u genieten van een grote variatie aan kunstwerken, waaraan met veel passie is gewerkt. Ook de producten die gemaakt zijn bij de naastgelegen dagbesteding locatie Arbeidscentrum Leerdam zijn te zien en te koop.

 Anjerstraat 1 4142 ZV Leerdam


Mijn naam is Trudi Middelkoop en bij het maken van mijn schilderijen gebruik ik verschillende technieken. Ik begin meestal met schilderen (met acrylverf) of vilten. Als de basis/ achtergrond klaar is bewerk ik deze handmatig met naald, draad en allerlei materialen om de afbeelding te completeren en/of accentueren.

Inspiratie vind ik in de alledaagse dingen in mijn directe omgeving waarbij vooral mensen en dieren mijn bijzondere interesse hebben, waarbij ik met dieren soms het menselijk gedrag aankaart of persifleer.

Zie ook mijn website: www.trudimiddelkoop.nl 

Zaterdag 9 mei bent u van harte welkom in mijn atelier in Schoonrewoerd, Dorpsstraat 26.


 Ik houd van tekenen, van het experimenteren met verschillende tekenmaterialen. Als ik teken ben ik aan het kijken, ontdekken, beleven, fantaseren, creëren, voelen, durven, doen. Ik zoek niet naar gelijkenis, de tekening is een persoonlijk verslag van een waarneming, een herinnering, een gevoel. De tekening rekent vervolgens op de verbeeldingskracht van de beschouwer. Brengt deze in beweging. Wat de tekening met een paar lijnen neerzet, mag de ander vervolgens overnemen.

Ineke Hagen, Zwaansweg 2, 4247 EX Kedichem (atelier rechts van huisnr, 2A)


http://inekehagen.nl/
http://inekehagen.nl/.https:// hethuisvanbetekenis.org/ deelnemers/ineke-hagen/

 

 Open vizier

Mijn project geeft inzicht in het banale leven van een persoon. Deze persoon wordt op een niet klassieke manier geportretteerd. Je ziet fragmenten uit haar alledaagse leven die op een niet voor de hand liggende manier worden vastgelegd.

Het is fictie, geïnspireerd op mijn dagelijkse beslommeringen waarbij verbazing, irritatie en soms zelfs frustratie een rol spelen.

De schoonheid en de humor van deze irritatie kun je zien door met open vizier naar de wereld om je heen te kijken. Dit resulteert in de zwart wit beelden die je hier ziet.

Mocht je je nog verder willen verdiepen in mijn project, luister dan naar “Ik heb een heel zwaar leven” van Brigitte Kaandorp .

 

Ik ben zaterdag bij de molen in Leerdam, Lingedijk 2.

Aart de Gans (1946) Meerkerk. Koos na enige aarzeling over kunstzinnige bezigheden voor de zekerheid van het onderwijs. Werkte o.a. als docent tekenen & handenarbeid, natuur- en scheikunde, studeerde tussendoor biologie en gaf daar ook les in en stapte later over op computers en werd docent informatievoorziening, computergebruik en presentatietechniek.

Na zijn pensionering was er genoeg tijd om alsnog werk te maken van zijn creatieve kant. Werd lid van de vereniging van amateur beeldende kunstenaars “Goed gezien, goed bekeken” en exposeerde met leden van die vereniging en solo. Aanvankelijk schilderijen op canvas met vaak aan de natuur gerelateerde onderwerpen, waarbij vooral zorg voor het milieu een thema is. Ook wel louter decoratieve stukken.

 Nadat hij als vrijwilliger bij de Stichting Glas in Leerdam ging werken als museumgids en vooral als publieksvoorlichter bij het glasblazen werd glas steeds belangrijker. Thuis heeft hij de mogelijkheid om in een oven glas samen te smelten tot kleurige voorstellingen, het zg. fusen. En workshops in de Glasblazerij leveren in combinatie met stronken hout aparte werkstukken. Online is zijn werk te zien op zijn website www.de-gans.com

Tolstraat 21, 4231 BB Meerkerk

aart@de-gans.com  www.de-gans.com


Zondag

Carole Rey, visual poet.

Bloemen, natuurlijk licht en delen van het menselijke lichaam zijn de hoofdpersonages in haar foto's.

Fotografie is de manier van Carole Rey om met de wereld te communiceren zonder woorden. Bloemen met hun delicate lijnen, hun complexiteit en tegelijkertijd hun eenvoud inspireren haar om haar diepste emoties in een foto te vertalen. Haar foto's zijn een reflectie van haar worstelingen, haar tegenstrijdigheid, haar hoop en gemoedstoestanden. Werkend op een intuïtieve manier, met als inspiratie muziek, letterkunde, ballet en dans, is elke foto een reis op zich waar het beginpunt weinig te maken heeft met wat de kijker uiteindelijk ziet. Het eindresultaat, de fotografie zelf, is het concrete object van iets onzichtbaars. Haar creatieve zoektocht is vergelijkbaar met de Japanse ikebana kunst zoals het werd beschreven door Sofu Teshigahara in The Book of Flowers:

'Set things you cannot see. There are many things in your heart that are invisible. Flowers are concrete but ikebana is abstract."

Er is in Carole's werk een zweem van mystiek, spiritualiteit maar ook iets tragisch zoals natuur en het leven kunnen zijn. In een wereld waar concurrentievermogen en efficiëntie prominent zijn is haar werk een uitnodiging om de diversiteit en de schoonheid dat het leven ons geeft te bewonderen.

Atelier Carole Rey RealityBeautyCapturer


Markiezenhof 19, Leerdam

Zaterdag en zondag

  ‘Bijbelse kunst door het oog van een naald’

Mijn naam is Rieteke Hoogendoorn en samen met mijn Cor wonen wij sinds drie jaar in Leerdam. Hier is mijn droom om een eigen atelier te hebben uitgekomen.

In 1991 ben ik begonnen met het maken van quilts. Na een paar jaar hier mee bezig te zijn geweest, kreeg ik de behoefte om iets meer in mijn quilts te laten zien dan alleen hoe mooi kleuren en patronen kunnen zijn. In mijn quilts wilde ik iets van Gods liefde doorgeven. Met de symbolen van geloof, hoop en liefde maakte ik mijn eerste ‘Bijbelquilt’. De symboliek van kleuren, bloemen, getallen, vormen en symbolen boeien mij zeer. In de loop van de jaren heb ik mij door zelfstudie hierin verdiept.

In elke Bijbelquilt is er iets van deze symboliek terug te vinden. 

Regelmatig kreeg ik de vraag of ik voor iemand een quilt wilde maken van bijvoorbeeld hun trouwtekst, belijdenistekst of iets wat met hun leven en geloof te maken had. Ondertussen is dit uitgegroeid tot mijn dagelijks werk. Van particulieren, kerken en instellingen krijg ik opdrachten.  De quilts worden allemaal met de hand gemaakt en ik werk zoveel mogelijk met traditionele technieken. Ik werk zowel abstract als figuratief, maar een combinatie van deze twee spreekt mijzelf het meeste aan.

Wil je een kijkje komen nemen in mijn atelier?

Kom dan op zaterdag 9 mei of zondag 10 mei naar

 ‘Quiltkapel’, 

www.bijbelquilts.nl


Mijn naam is Cor Hoogendoorn en sinds een paar jaar ben ik bezig met glas-in-lood.

Het is mooi om creativiteit en techniek samen te brengen in glas-in-lood ramen of hangers. Op dit moment maak ik raamhangers voor de verkoop.

Er is nog geen eigen website, op dit moment staan de ramen/hangers die te koop staan op de website van Rieteke onder het kopje glas-in-lood.

Wil je wat zien van mijn werk en kijken hoe ik aan het werk ben, kom dan op deze dagen eens kijken in atelier ‘Quiltkapel’.

Buizerdstraat 2 , 4143 BA Leerdam

Even voorstellen: mijn naam is Ad de Rouw en ik woon in Kerkdriel. 

Mijn loopbaan ben ik gestart in de techniek en ben dit trouw gebleven tot ik kon stoppen. De laatste tien jaar daarvan heb ik mijn kennis met veel plezier over kunnen dragen in het onderwijs.

Kunst in z’n algemeenheid heeft me altijd geboeid. Art & Craft hebben bij mij een streepje voor; hier zit volgens mij de kiem van mijn werk. Met de tegenstelling mijn materiaal is gered van de smeltovens.

De technieken die ik gebruik zijn lassen, smeden, solderen en zelfs klinken. Materiaalkennis is daarbij onontbeerlijk. En ik leer nog steeds bij; kunst is oneindig.

Inspiratie is volgens mij voor een groot gedeelte aanleg. Een appel of een peer in een stilleven kan al genoeg zijn. Een rank zeilschip met de bolling van de wind in de zeilen is voor mij een uitdaging. Dit moet je koesteren en uitbouwen; en de vaardigheden om iets technisch te realiseren gaat in mijn geval hand in hand. Metaal dat echt geleefd heeft en afgedankt is heeft mijn voorkeur. Om dit een tweede leven te geven (daar een vis, libelle, of een paard van te maken). Dan komt voor mij de leukste uitdaging: de objecten iets extra’s meegeven. Een karakter, ogen die je aankijken of wegkijken, de houding van het lichaam. En ervan genieten als het gelukt is.

En zorg dat je geen tunnel visie krijgt; ik heb een geweldig klankbord en derde hand; Hanneke

E-mail derou023@outlook.com

  Ik sta deze dagen bij de molen in Leerdam, Lingedijk 2.

 U bent van harte welkom op Zaterdag 9 & Zondag 10 mei tussen 11:00 & 17:00 uur.                      Ik doe  mee met werk van mijn twee jaar geleden overleden partner Jet van  Brakel 

Tevens is dit de start van mijn nieuwe huis galerie Depot Leerdam.  

Galerie Depot heeft (Leerdams) glas, keramiek, kunst en design.

En natuurlijk werk van Jet.

Ik hoop je een van deze dagen te zien.

Peter Poot.

Bergstraat 72, 4141 BW - Leerdam.    email:  depotleerdam@hetnet.nl

Ik schilder vanaf 1990. Ik had 10 jaar les op de Plantage in Tiel. Ik ben lid van Kunstenaarsvereniging WERKPLEK

Mijn non-figuratieve werk laat zien dat ik zoek en experimenteer met diverse technieken. Acrylverf, zand, geschept papier, textiel, hout, kalk, draden en kleine objecten zijn vaak de componenten waarmee ik mijn schilderijen opbouw. Vooral de textuur van de verfhuid boeit mij.

Ik speel met de tegenstellingen tussen zanderigheid en waterigheid, dikke en dunne verf, teerheid en grove oppervlaktes. Sommige werken zijn fel en met primaire kleuren geschilderd, bij andere werken worden voornamelijk aard- en okerkleuren gebruikt.

Er is ook een ontwikkeling te zien naar meer soberheid, en een gebruik van witte kleuren, waardoor de werken een stille en meditatieve sfeer krijgen. Ik zoek naar evenwicht tussen zwaarte en luchtigheid. Schilderen is voor mij vooral zoeken, spelen, leren, ervaren, genieten. Intuïtie en een zekere snelheid van werken zijn vaak bepalend voor het eindresultaat. In mijn atelier, in mijn huis bent u welkom om een indruk te krijgen van mijn werk.

Atelieradres: Valkhof 3, 4143 DA Leerdam  mariekehack@hotmail.com

Ik maak acrylschilderijen met soms een uitstapje naar olieverf.

naar aanleiding van wat ik ervaar in de natuur roep ik vaak deze beelden met de daaraan verbonden gevoelens op en  geef het met veel kleur en fantasie vorm .

De emoties als verwondering, respect, vreugde en verlangen probeer ik in het beeld te vangen ,vaak ook met een achterliggende boodschap.

Kleur ,dynamiek en  vrijheid in het beeld zijn belangrijke kenmerken. 

 

Bas Middelkoop, Kortgerecht 24 , Schoonrewoerd

Hakken in steen is verzachtend voor de geest, maar ook een strijd: wie gaat er winnen?

Het beeld tot leven brengen, daar gaat het om.

Beeldhouwen is ook een middel om emotie over te brengen in steen. Elk beeld heeft zijn verhaal en ik laat mij inspireren door de vorm van de steen. De slagen met klopper en beitel openen de mogelijkheden van de kleuren en lijnen in de steen. Met passie en gedrevenheid probeer ik de kracht van deze lijnen naar voren te brengen. 

Ieder beeld moet in zijn soort uniek zijn en verdient zeker ook aandacht in het afwerken van het totale beeld. Ik streef zoveel mogelijk naar perfectie. Pas dan is mijn einddoel bereikt.


Relie Hermans, p/a Kortgerecht 24,  Schoonrewoerd

Zoevende wieken, geraas van de wind, het gekraak van houten wielen  en het geklop van een hamer. Deze geluiden zijn te beluisteren bij het uit oefenen van de hobby’s van Bas de Deugd.

Het warm  blijven op een koude, winterse molen is het begin geweest van een groeiende collectie beelden en houtsnijwerken.

Veel van de beelden hebben de vrouw, het vrouwelijk lichaam als thema. De ene keer een schets of foto als uitgangspunt, de andere keer is de vorm van het hout de bron van het idee. Bij de uitwerking wordt de combinatie met ander materiaal niet geschuwd. 

 Vanuit Molen ter Leede Provincialeweg 2, 4142 AD - Leerdam.

Mijn naam is Martin Romijn.

Ik ben een steenhouwer van beroep, en al zo’n 30 jaar pijproker. Deze combinatie van steenhouwer en pijproker bracht me ooit eens op het idee om pijprokers parafernalia te gaan maken van natuursteen zoals asbakken, pijpenstandaards en tampers (tabakstampers). 

Enkele jaren geleden besloot ik om ook een poging te wagen om pijpen te gaan maken. Ik heb me dit grotendeels zelf aangeleerd en ben nu één van de weinige ambachtelijke pijpenmakers van Nederland. Ik nodig u graag uit om een kijkje te komen nemen in mijn kleine atelier, waar u kunt zien hoe mijn handgemaakte pijpjes tot stand komen en waar ik u graag wat meer vertel over mijn hobby. 

Op mijn website    www.romijnpipes.nl  kunt u alvast wat van mijn werk bekijken.

Lodewijk van Nassaustraat 27,  4141JG Leerdam 

Mijn naam is Gundhild van Maanen.

Zelf schilder ik veel met Artisan. Artisan is olieverf op waterbasis. Net als olieverf heeft het prachtige diepe kleuren en veel mogelijkheden. Het begint bij een eerste opzet en na ruim 3 weken kan je verder werken. Een schilderij is voor mij hoofdzakelijk een samenspel van kleuren, licht en schaduw. Wanneer je daarmee speelt kan er iets moois ontstaan.

Mijn tweede liefde is glas. Glas is geweldig. Ik heb in de combinatie van Tiffany en Glas in Lood een weg gevonden om mijn ideeën gestalte te geven. Zo heb ik traditionele Glas in Lood ramen gemaakt, wat leuk is om te doen.

Maar nog leuker is het verschillende materialen met glas te combineren en dan heb je met Tiffany veel meer mogelijkheden. 

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst met koper gewerkt. Door middel van patineren krijgt het koper een heel bijzondere uitstraling.                             

Dit jaar heb ik Adelien Bakker(schilderijen), Gerda van de Brug (keramiek) en Jeanne van Dijk (keramiek) uitgenodigd om in mijn atelier/ tuin onze kunst te laten zien. Samen exposeren wij ons werk ook bij “Kunst Bij Karel” in Gorinchem.

Graag zien wij u op zaterdag 9 en zondag 10 mei in mijn atelier: 

Laantje van Van Iperen 56, 4142 ES Leerdam.      


 Mijn naam is Adelien

Ik woon in Gorinchem. In mijn vrije tijd ben ik altijd creatief bezig. In het verleden heb ik tekenles gehad op de kunstacademie in Dongen. Hier heb ik veel met potlood en houtskool gewerkt. De overige schildertechnieken heb ik me zelf aangeleerd.

Nu schilderen ik overwegend met acrylverf. Een speciale stijl heb ik niet. Ik probeer veel technieken uit met verschillenden materialen. Verder lees ik veel (kunst-) tijdschriften. Op zijn tijd bezoek ik ook graag een museum of een galerie.

De laatste jaren heb ik mijn werk kunnen exposeren bij “Kunst Bij Karel” in Gorinchem en in het gastenhuis van het Beatrix Ziekenhuis.

Dit jaar, op 9 en 10 mei, doe ik voor het eerst mee aan de atelierroute in Leerdam. Samen met Jeanne van Dijk (keramiek) en Gerda van de Brug (keramiek) staan wij in het atelier bij Gundhild van Maanen, Laantje van Van Iperen 56, 4142 ES Leerdam.

U bent van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje naar mijn werk te komen kijken.

Laantje van Van Iperen 56, 4142 ES Leerdam

Mijn naam Jeanne van Dijk-Gerritsen en ik ben woonachtig in Gorinchem.

Als kind had ik al een passie voor tekenen wat ik heel veel deed. In de krant las ik een bericht dat er in het clubhuis omgaan met klei gegeven werd. Hier heb ik mijn eerste kennismaking gehad om iets ruimtelijks te creëren. Deze hobby groeide uit tot mijn grote passie. Sinds 2001 volg ik lessen bij Elly Veelenturf in plastische vormgeving. Het meeste boeien mijn karakters en uitdrukkingen van mensen, maar ook het abstracte krijgt mijn aandacht. Ik blijf me nog steeds ontwikkelen.

In het verleden heb ik o.a. bij het Piazza Centrum, de grote Kerk te Gorinchem en de laatste tijd bij de galerie “Kunst bij Karel” te Gorinchem geëxposeerd.

Samen met Gerda van de Brug( keramiek) en Adelien Bakker (schilderijen) sta ik bij Gundhild van Maanen, Laantje van Van Iperen 56, 4142 ES Leerdam in de tuin en het atelier. Graag heet ik u welkom op zaterdag en zondag naar al het moois te komen kijken.

Laantje van Van Iperen 56, 4142 ES Leerdam

Gerda van de Brug woont en werkt in Spijk.
Na een verkenning van verschillende kunstvormen verloor ze haar hart definitief aan keramiek. 
Gerda werkt vooral intuïtief. Er vormt een idee in haar hoofd en Gerda kan beginnen, terwijl de klei door haar handen gaat blijven de ideeën komen en krijgt het object.

Inspiratie haalt Gerda vooral uit de natuur en dan vooral het onderwater leven.
Haar vissen hebben bijna menselijke trekken, ze lachen, kijken je aan, zijn verdrietig of boos.
Het onderwater leven blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. 

Laantje van Van Iperen 56, 4142 ES Leerdam

Stichting Kunstplaats Vijfheerenlanden stimuleert de creativiteit in de samenleving door zoveel mogelijk mensen kunst     en cultuur en erfgoed te laten ervaren, beoefenen en waarderen.



 

 

 

 

Al jaren kunstenaar en een aantal jaar ben ik begonnen met het illustreren en schrijven van boeken. Het eerste boek ‘Het hondje dat gras eet’ is in diverse boekhandels te koop.

Het tweede boek is bijna klaar. Dit jaar laat ik een breder overzicht zien van het werk wat ik in de loop van de jaren gemaakt hebt.Nu ben ik vooral bezig met illustreren en schrijven. Ook heb ik veel prenten en kaarten geïllustreerd. Dat is ook een leuke collectie geworden. Allemaal te zien op de openatelier route.                                            

 Atelier Lingedijk 23 4247 ED Kedichem   arita.korevaar@gmail.com